Hedwig Bogaerts

Master in de klinische en gezondheidspsychologie: optie kinderen en jongeren

Als klinisch psycholoog ben ik in de Groeipraktijk vooral bezig met de domeinen:

  • Voelen: psychologische begeleiding van kinderen/jongeren en jongvolwassenen rond gedrags- en emotionele problemen, verlies en rouw, stemmingsproblemen (bv. depressie), angsten, …
  • Zoeken: psychodiagnostisch onderzoek (intelligentie, aandacht, gedrag, emotie, beleving)
  • Spelen: spelobservatie, spelontwikkeling, sociale vaardigheden
  • Zorgen: ondersteuning bij opvoeding en bij crisis

Mijn talenten

  • Geëngageerd
  • Inlevend
  • Speels
  • Reflectief vermogen (analytisch en intuïtief, soms al eens out of the box)

Mijn achtergrond

In juli 2020 studeerde ik af als master in de klinische psychologie (optie kinderen en adolescenten), maar ik behaalde eerder een licentie/master diploma en een doctoraat in de theoretische, experimentele psychologie.

Mijn vrijwilligerswerk bij Tele-Onthaal en Missing You vzw en ook de opgedane ervaringen in de buitenschoolse opvang prikkelden me om mijn klinische kijk te verrijken en mij verder te bekwamen in de klinische psychologie. Dat ik voor kinderen en jongeren zou kiezen, was zo klaar als een klontje. Ik liep 7 maanden stage in een residentiële setting op de afdeling kinderpsychiatrie (zowel bij kinderen uit de lagere school als jonge tieners). Wat ik meeneem uit deze ervaringen, is dat een goede contactopbouw hét vertrekpunt is van elke begeleiding.

Ik duik graag mee in de leef- en belevingswereld van kinderen en jongeren: ik probeer hun gedachtegang te volgen, en het gedrag en hun gevoelens te begrijpen. Ik ga mee op tocht en sta hen bij wanneer het kompas moeilijker te lezen is. We zoeken samen uit waar we naartoe gaan en verkennen nieuwe mogelijkheden. Of het nu binnen werken is, of buiten tijdens een wandeling, we boren op een creatieve manier hulpbronnen aan en zetten die in binnen de context van de jongere. Een vleugje humor kan opdagen, maar gebeurt altijd binnen een veilige omgeving waarin er een open en transparante manier van communiceren is.

 Erkenningsnummer psychologencommisie: 702127856

Contact: 0485 52 94 49 of hedwig@degroeipraktijk.be